Este o infectie virala contagioasa, frecventa la copiii mici sub 10 ani ,ce poate evolua in epidemii vara si toamna. Se caracterizeza prin leziuni la nivelul gurii , dar si o eruptie la nivelul mainilor si picioarelor . Este frecvent cauzata de virusul coxsackie. Nu exista un tratament specific al acestei boli.
Simptomele bolii Picior-Mana-Gura
Perioada de incubatie este de 3-7 zile. Boala poate debuta cu febra 38-39 grade, durere in gat, cu scaderea poftei de mancare si modificarea starii generale. La 1-2 zile dupa debutul febrei va aparea eruptia cu afte la nivelul limbii, gingiilor, mucoasei obrajilor, iar apoi apar leziuni rosietice uneori cu basicute la nivelul palmelor, talpilor, dar si pe fese sau pe zona inghinala sau peribucal.
Cauze
Boala este frecvent cauzata de virusul coxsackie tip A16, dar si de alte virusuri coxsackie si de unele enterovirusuri; astfel se explica de ce putem face aceasta boala de mai multe ori in viata, deoarece putem contacta tulpini diferite .
Boala se transmite interuman, numai prin contactul cu persoanele infectate, prin secretii nazale sau faringiene, prin saliva, prin tuse sau stranut , prin contactul cu secretiile din leziunile cutanate si prin scaun . Bolnavul este intens contagios in prima saptamana de boala, insa virusul poate persista in organism cateva saptamani dupa ce simptomatologia a disparut, el fiind contagios pentru cei din jur o perioada mai lunga, 1 luna.
Boala nu poate fi contactata si nici transmisa animalelor de companie din jur.
Complicatii
Evolutia bolii este blanda. Intrucat se insoteste de febra si afte, se poate insoti de deshidratare, dar si de tulburari de alimentatie. Rareori boala poate avea o evolutie mai grava cu meningita sau encefalita virala.
Cum putem preveni?
Printr-o igiena adecvata , spalarea regulata a mainilor dupa folosirea toaletei ,dupa schimbarea scutecelor copiilor, inainte de pregatirea mesei, si inainte de a manca.
Prin dezinfectarea frecventa a zonelor comune, a jucariilor copiilor.
Prin educarea copiilor sa nu introduca mainile sau obiecte/jucarii in gura si sa se spele frecvent pe maini.
Prin izolarea persoanelor infectate atata timp cat au leziuni active .
Diagnostic si tratament
Boala este recunoscuta clinic si nu necesita teste de confirmare.
Boala nu are un tratament specific. Semnele si simptomele bolii se remit in 7-10 zile .
Tratamentul este mai degraba suportiv cu antipiretice (acetaminophen sau ibuprofen); solutii bucale anestezice pentru leziunile dureroase din gura care interfera cu alimentatia. Atentie la hidratare, copilul trebuie sa bea cat mai multe lichide, de preferat reci.
De evitat: bauturi acide din fructe gen citrice, alimente sarate sau picante; se recomanda alimente moi .
Rezidual pot aparea descuamari partiale ale mainilor si talpilor si se recomanda creme emoliente . La un interval de 4 saptamani poate aparea detasarea unghiala proximala datorita afectarii matricei unghiale in timpul infectiei.
Dr. Florentina PANTELIMON – Medic Primar Dermatovenerologie – Clinica Liberty Medical Center