Articole Medicale

Care Sunt Tipurile de Diabet si Cum le Putem Preveni

tipurile de diabet

Considerat una dintre marile probleme de sănătate ale secolului nostru, diabetul este o disfuncţie endocrină cronică ce constă în imposibilitatea organismului de a procesa glugoza din alimente. Glucoza este foarte importantă pentru organism, dar pentru a pătrunde în celule este necesară procesarea acesteia prin intermediul insulinei secretată de pancreas. Insulina este un hormon esenţial pentru menţinerea nivelului de glucoză din sânge în parametri normali.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii există mai multe tipuri de diabet:

  • tipul 1
  • tipul 2
  • gestaţional (de sarcină)

Cele mai frecvente forme sunt diabetul zaharat tip 1 şi diabetul zaharat tip 2.

Diabetul de tip 1

Acest tip de diabet se mai numeşte şi diabet juvenil sau diabet insulino-dependent este forma care se întâlneşte la aproximativ 10% din persoanele diagnosticate cu diabet. În general, vârsta celor afectaţi de acest tip de diabet este sub 35 de ani, dar se poate întâlni la orice vârstă. În diabetul zaharat de tip 1 semnele şi simptomele pot apărea foarte repede şi se pot dezvolta în mod semnificativ pe parcursul a câteva săptămâni sau chiar zile – în special la copii si adolescenţi, de unde-i vine şi numele de diabet juvenil.

Dacă la copii şi adolescenţi apar semne clinice precum urinarea frecventă, setea excesivă, oboseala nejustificată şi pierderea în greutate bruscă care ar trebuie să ne alarmeze şi să ne trimită la medicul specialist. În plus faţă de simptomele enumerate mai sus, diabetul zaharat de tip 1 poate include şi simptomul de gură uscată.

Diabetul zaharat de tipul 1 necesită tratamentul cu insulină prin injecţie, la care se adaugă o dietă strictă a alimentaţiei. Foarte important este autocontrolul glicemic ce presupune măsurarea glicemiei din deget cel puţin înaintea fiecărei mese principale. Chiar dacă progresele medicale în tratarea diabetului din ultimii ani sunt importante, mai ales asupra metodele de injectare a insulinei, însă un remediu de tratare a acestei boli nu a fost găsit încă.

Diabetul de tip 2

Numit şi diabet non-insulinodependent, această formă de diabet este cea mai frecventă dintre tipurile de diabet şi afectează, de regulă, persoanele cu vârste peste 35 de ani, dar nu este exclus să apară şi la vârste mai tinere.

Evoluţia diabetul de tip 2 este mai lentă pe perioade de luni sau chiar ani de zile. Apariţia treptată a simptomelor face recunoaşterea şi diagnosticarea bolii mult mai dificilă. Spre deosebire de primul tip de diabet, cel de-al doilea poate include simptomele de furnicături, dureri sau amorţeli la nivelul mâinilor şi picioarelor. Prezenţa acestor simptome ar trebui să-l facă pe pacient să se adreseze medicului de familie pentru o eventuală diagnosticare a bolii.

Diagnosticarea diabetului zaharat se bazează pe determinarea glicemiei din sângele venos, de peferinţă dimineaţa pe nemâncate. Trei valori ale glicemiei peste 126 mg/ml luate în zile diferite pot conduce la stabilire a diagnosticul de diabet. Diagnosticul de diabet se mai poate pune şi în cazul în care se determină ocazional o glicemie de peste 200mg/dl, alături de alte simptome specifice pentru diabet.

Tipul 2 de diabet este tratat cu medicaţie orală o lungă perioadă de timp, el necesitând aportul extern de insulină doar din momentul în care tratamentul oral nu mai este eficient în controlul concentraţiei glucozei sanguine. Diabetul de tipul 2 se caracterizează printr-o producţie în exces a insulinei, mai ales în prima fază de debut a bolii, dar tocmai din acest motiv organismul dezvoltă o rezistenţă la insulină. Tratamentul diabetului de tip 2 constă în medicamentaţie orală care mareste sensibilitatea celulelor la insulină. Insulinorezistenţa variabilă produce în timp modificări celulare funcţionale, urmate de leziuni anatomice ireversibile care au loc la nivelul ţesuturilor şi organelor.

Un element foarte important în controlul diabetul de tip 2 este dieta. Un consum de grăsimi, proteine si glucide in cantitate normala poate să scadă indicele glicemic al unei mese şi se recomandă în locul carbohidraţilor in exces. Un rol important în controlul acestei boli pe termen lung este eliminarea factorilor de risc şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care să includă mişcare fizică regulată, renunţarea la fumat, eliminarea stresului, somn corespunzător între 7-9 ore şi o alimentaţie echilibrată, normoglucidica. O dieta fara minim 50% glucide pe termen lung predispune la pancreatita.

Diabetul gestational

Diabetul gestaţional sau de sarcină este o tulburare temporară a toleranţei la insulină ce apare la aproximativ 3-12% dintre femeile însărcinate în urma modificărilor hormonale specifice sarcinei. Aceste modificări de sarcină pot favoriza rezistenţa la insulină. Riscul mai mare de a face acest tip de diabet o au femeile care au avut o greutate mare înainte de a rămâne gravide, cu un nivel al glicemiei ridicat sau dacă au existat antecedente în familie de diabet gestaţional.

Femeile cu diabet gestaţional adesea nu prezintă nici un simptom, de aceea este recomandată testarea femeilor însărcinate şi în special pentru cele cu un risc crescut,in saptamanile 24-28 ale sarcinii.  De cele mai multe ori, diabetul gestaţional dispare după naştere, însă poate să reapară în cazul unei sarcini ulterioare. De asemenea, diabetul gestaţional indică o predispoziţie spre dezvoltarea diabetului de tip 2 într-o altă etapă a vieţii femeii.

Recomandarea medicilor este de alege un stil de viață sănătos, un un consum echilibrat de nutrienți pentru a preveni apariția diabetului de tip 2, iar în cazul în care sunteți diagnosticați cu această boală cronică colaborarea cu medicul curant este esențială pentru a învăța să trăiți cu această maladie și a vă  păstra calitatea vieții.

 

Pentru programari la specializarea Diabet, Nutritie si Boli metabolice, accesati pagina principala https://www.libertymedicalcenter.ro 

Leave a Reply

Call Now Button