Conjunctivita este o afecţiune care determină aspectul de ochi roşu. Ea reprezintă de fapt inflamaţia conjunctivei, o membrana subţire, transparentă ce căptuşeşte pleoapele la interior şi acoperă partea albă a globului ocular.
Cele mai frecvente cauze ale conjunctivitei sunt: infecţia bacteriană (stafilococ, streptococ, etc), infecţia virală (adenovirus, virusuri herpetice) ,reacţii alergice (praf, polen, diferite, farduri, creme, uneori apar la purtătorii de lentile de contact , substanţe iritante – fum de ţigară, substanţe chimice, etc). Simptomele conjuctivitei sunt mancarime, secretie vascoasa, senzatie de nisip in ochi, ochi rosu, iritat. Este o afectiune contagioasa, care se transmite prin contact cu diferite obiecte cu care a luat contact ochiul afectat (prosop, rimel, etc). Se recomanda tratament cu antibiotic sub forma de picaturi sau unguent oftalmic, doar in cazurile mai grave se recomanda asociat si tratament pe cale orala.
Prezentarea la medical oftalmolog este o necesitate! Trebuie pus diagnosticul corect si recomandat un tratament optim!
Cataracta poate aparea datorita expunerii la razele solare fara protective.Se recomanda utilizarea lentilelor cu protective UV, care neutralizeaza razele solare.oftalmologie
Glaucomul este o afectiune oculara ce consta in cresterea presiunii intraoculare, cu afectarea nervului optic, a campului vizual si, in final, cu scaderea ireversibila a vederii.Exista cativa factori de risc ai aparitiei glaucomului : ignorarea controlului oftalmologic periodic: 1-2 ori/an pentru adulti si o data la 2 ani pentru copii,varsta: 2-3% din persoanele peste 40 ani, traumatisme( leziuni sau raniri ale ochiului), consumul indelungat al unor medicamente (de exemplu steroizi).