Ecografia este folosită și în imageria intervențională pentru a dirija gesturile puncției sau biopsiei. În blocul operator, ea poate ghida explorarea chirurgicală, inclusiv pe cea a leziunilor creierului sau a măduvei spinării; datorită simplitătii și a calității sale de a nu vătăma, ecografia este adesea primul examen practicat pentru stabilirea unui diagnostic.
Desfășurare
După zona de explorat, pacientul este lungit pe spate sau pe o parte, cu toracele sau abdomenul dezgolit. Ecografia endovaginală se desfășoară în poziție ginecologică (genunchii îndoiți și depărtați, picioarele puse pe suporți). Pentru ecografiile efectuate din exterior, zona este în prealabil unsă cu gel pentru a favoriza transmiterea ultrasunetelor. Medicul aplică atunci sonda și o deplasează observând continuu organele studiate pe ecranul său de control. El poate da imediat indicații privind rezultatul. Unele ecografii necesită ingerarea unei cantități suficiente de apă pentru a umple vezica, care astfel nu apare, alte ecografii fiind făcute pe nemâncate sau cu ingerarea unui preparat destinat reducerii cantității de gaze intestinale. Examenul este nedureros și durează între 10 si 20 minute.
Efecte secundare
Ecografia este o metoda de imagerie medicală puțin costisitoare, care nu necesită nici pregătirea specială a pacientului, nici spitalizarea sa. Ea nu comportă riscul razelor X. Nu există vreun efect secundar cunoscut.