Cardiologie

Hipertensiunea arterială – 7 milioane de victime pe an, la nivel mondial

Medicina muncii - Liberty Medical Center3

Vă doare capul dimineaţa? Ameţiţi brusc şi simţiţi nevoia unui punct de sprijin? Auziţi zgomote de fond ascuţite şi vedeţi în ceaţă? Aceste simptome pot constitui tabloul tipic hipertensiunii arteriale.
Ce este această afecţiune, cum se manifestă ea, ce urmări poate avea dar şi ce tratament este necesar în astfel de cazuri?

„Hipertensiunea arterială este cea mai frecventă boală cardiovasculară. În anul 2000 se estima că aproximativ un miliard de persoane (26% din populația globului) sufereau de hipertensiune arterială. Această patologie este responsabilă de circa 7 milioane de decese pe an la nivel mondial”.

Potrivit acesteia, hipertensiunea arterială este o boală cronică fiind caracterizată prin creșterea persistentă a valorilor tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg. Valorile tensiunii arteriale variază în mod normal în cursul activităților zilnice („oscilația” acesteia fiind normală), însă creșterea ei peste valoarea de 140/90 mmHg este definită ca hipertensiune arterială.

„Hipertensiunea arterială este clasificată în două categorii: hipertensiune arterială primară sau esențială și hipertensiune arterială secundară. Cea primară, care reprezintă cca 90-95% din cazuri, apare fără o cauză medicală evidentă. Cel mai probabil hipertensiunea arterială esențială este rezultatul unei interacțiuni complexe între factori genetici și factori de mediu.

Dintre factorii de mediu implicați în apariția/agravarea hipertensiunii arteriale, putem enumera obezitatea, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, înaintarea în vârstă. În schimb, hipertensiunea arterială secundară are cauze cunoscute, aceasta fiind datorată unor boli la nivelul altor organe și/sau sisteme (cel mai frecvent fiind implicat rinichiul sau sistemul endocrin)”, precizează specialistul.

Hipertensiunea arterială generează rareori simptome, ea diagnosticându-se frecvent în cursul unor examene medicale de rutină sau când pacientul solicită ajutor medical pentru altă afecțiune. Uneori valorile crescute ale tensiunii arteriale pot genera cefalee, amețeli.

„Hipertensiunea arterială este factor de risc pentru apariția infarctului acut de miocard, accidentului vascular cerebral, bolii arteriale cronice și bolii cronice de rinichi.

Netratată, hipertensiunea arterială va duce la afectarea așa numitelor organe țintă și anume:

  1. Creier: accident vascular cerebral, demență;
  2. Inimă (infarct miocardic, insuficiență cardiacă congestivă);
  3. Vase periferice (arteriopatie obliterantă care poate conduce la amputație);
  4. Rinichi (boală renală cronică progresivă până la necesitatea de dializă).

Diagnosticul hipertensiunii arteriale este relativ facil, implicând existența a minim 2 valori ale tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg la 2 vizite medicale separate. La prima vizită medicală tensiunea arterială va fi măsurată bilateral şi se va lua în considerare valoarea cea mai mare. Uneori, pentru diagnosticul tensiunii arteriale este necesară monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale.

Tratamentul hipertensiunii arteriale implică două etape cu importanță similară și anume:

  1. modificarea stilului de viață care constă în scăderea aportului de sare, scăderea în greutate și renunțarea la fumat.
  2. tratamentul medicamentos: în prezent sunt disponibile numeroase medicamente eficiente și bine tolerate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale. Ținta tratamentului este scăderea valorilor tensiunii arteriale sub 140/90 mHg sau chiar mai puțin (sub 130/80 mmHg) la pacienții cu diabet zaharat, boală renală cronică”.

În concluzie, hipertensiunea arterială este o afecțiune cronică, ușor de diagnosticat și de tratat, care din păcate de cele mai multe ori rămâne nediagnosticată sau netratată, ducând la complicații invalidante (paralizie, amputație de membre) sau deces.

În cadrul Liberty Medical Center, pentru probleme legate de hipertensiune arterială, echipa de medici pregătită să vă ajute este formată din:

Dr. Bătăilă Vlad

Dr. Iancu Miruna Dana

Dr. Petre Ioana

 

Leave a Reply

Call Now Button