Glanda tiroidă este una dintre glandele endocrine, care are formă de fluture. Este localizată la baza gâtului, lungimea fiecărui lob nu depășește 5 cm, iar greutatea glandei este de maxim 30 de grame la adulți. Glanda tiroidă joacă un rol important în sănătatea noastră, întrucât ea este cea care influențează modul în care funcționează fiecare celulă, organ sau țesut de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inimă și multe altele. Așadar, glanda tiroidă este implicată în toate sistemele organismului: metabolism, sistemul cardio-vascular, sistemul nervos central, sistemul digestiv, respirator și altele. Însă, anumite afecțiuni ne pot pune în pericol sănătatea, de aceea cei ce confruntă cu probleme legate de glanda tiroidă trebuie să se prezinte la un consult endocrinologic cât mai repede cu putință.
Glanda tiroidă – rol
Glanda tiroidă joacă un rol important în organismul nostru. Acesta contribuie la reglarea metabolismului și la o funcționare optimă a funcțiilor vitale ale organismului.
Glanda tiroidă, sau tiroida aparține sistemului endocrin și secretă doi hormoni tirotoxina (T4) si triiodotironina (T3). Cei doi hormoni sunt respnsabili cu reglarea funcțiilor vitale din corp.
Cum funcționează glanda tiroidă?
Glanda tiroidă are în componența sa foliculi, ce se prezintă sub forma unor săculeți, pline cu un lichid vâscos (coloid proteic), care conțin o proteină, numită tireoglobulină. Aceasta sintetizează hormonii tiroidieni, T4 și T3. De asemenea, glanda tiroidă mai conține și un număr mic de celule parafoliculare (celulele C), care secretă calcitonina (hormon peptidic), fiind responsabil cu împiedicarea modificărilor spontane și pierderile bruște în concentrațiile serice de calciu. Calcitonina este un marker tumoral specific pentru diagnosticare, cât și pentru monitorizarea carcinomului tiroidian.
Tiroida funcționează prin intermediul unui răspuns primit de la creier. În cazul în care, numărul de hormoni este în cădere, glanda pitulară, localizată la baza creierului, stimulează producerea hormonului tirotropina (TRH), care stimulează la rândul lui tiroida să realizeze mai mulți hormoni tiroidieni.
Glanda tiroidă – afecțiunile asociate glandei tiroide
Glanda tiroidă are un rol important în organism, însă dacă există dereglări, pot apărea următoarele afecțiuni:
Hipotiroidismul
Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni. Din această cauză, celulele din corp își reduc din activitate, principalele simptome fiind oboseala, depresia, luarea în geutate, constipația sau pielea uscată. Este nevoie de anumite teste de laborator, precum testul TSH (Hormon de stimulare tiroidiană), tiroxina totală (T4) sau teste pentru anticorpi tiroidieni.
Hipertiroidismul
Hipertiroidismul se manifestă ca urmare a unei afecțiuni tiroidiene deja existente. De asemenea, boala poate fi cauzată de anumite medicamente sau de doze mult prea mari de iod. O persoană cu o tiroidă hiperactivă produce prea mulți hormoni tiroidieni ceea ce duce la crearea unui metabolism rapid. Simptomele unei persoane ce suferă de hipertiroidism sunt insomnia, intoleranța la căldură, oboseala, schimbări de dispoziție, transpirație excesivă, scăderea bruscă în greutate, senzație de sete continuă, apetit alimentar crescut. Se efectuează aceleași analize ca în cazul hipotiroidismului: măsurarea nivelului TSH-ului, Tiroxina totala (T4), Teste pentru anticorpi tiroidieni. De asemenea, dacă în urma controlului ai fost diagnosticat cu hipertiroidism, medicul va verifca și prezența în sânge a anticorpilor TRAb (anticorpii anti-receptor TSH), inclusiv a imoglobulinei stimulatoare a tiroidei (TSI). Se va stabili dacă pacientul suferă și de boala Graves.
Cancerul de tiroidă
Cancerul de tiroidă se împarte în mai multe categorii, iar riscul de a avea acest tip de cancer crește în jurul vârstei cuprinse între 25 și 65 de ani, dacă ești femeie, dacă ai în familie un membru care suferă de o boală tiroidiană sau dacă ai fost supus unui tratament cu radiații pentru cap sau gât. În cazul în care observi în zona gâtului o umflătură este indicat să mergi la medicul endocrinolog pentru un control amănunțit. Doctorul va efectua o serie de teste de sânge pentru tiroidă și investigații imagistice, precum și o biopsie.
Glanda tiroidă și importanța unui control endocrinologic
După cum ați observat, glanda tiroidă este esențială în buna funcționare a organismului, de aceea este esențial să efectuăm controalele necesare, atunci când simțim că ceva nu este în regulă. Endocrinologia reprezintă specialitatea medicală, prin care se diagnostichează și se aplică tratamentele aferente afecțiunilor sistemului endocrin.
Controlul endocrinologic constă în anamneză (discuție cu pacientul), examinare general, examinare locală (palpare și examinarea tiroidei). Pentru investigații amănunțite se va efectua o ecografie a tiroidei, prin care se măsoară mărimea glandei tiroide și se verifică dacă există noduli. Medicul va folosi o sondă, pe care o va plimba pe pielea pacientului, cu ajutorul unui gel special. Înainte de a ajunge la medicul endocrinolog este indicat să aveți o listă cu simptomele pe care le-ați întâmpinat, să notați valorile glicemiei, cu toate medicamentele pe care le luați, precum și o listă cu membrii familiei care au suferit de o afecțiune legată de glanda tiroidă.
Liberty Medical Center oferă servicii de endocrinologie pentru a determina dacă aveți probleme cu glanda tiroidă. Doctorul Ghimpu Ionuț face parte dintr-o echipă de medici specialiști care dispun de o vastă experiență medicală și se disting prin calificări impresionante în spitalele universitare din București.
Poți să îți faci și tu o programare online la endocrinologie pentru a afla că ești bine!