Acronimul ORL reprezintă disciplina medicală care se ocupă de sănătatea urechilor, gâtului și nasului, iar în competența medicului ORL intră toate bolile și patologiile legate de aceste organe.
Problema care apare pentru pacienți este cauzată de multiplele afecțiuni de urechi, gât și nas, cu o simptomatologie diversă, dar adesea asemănătoare.
Rezultatul este fie că nu se acordă o suficientă atenție unor simptome pentru că consideră minore, fie că se prezintă prea târziu la medicul specialist, când afecțiunea este deja cronică.
De aceea este important să știți care sunt afecțiunile pentru care trebuie să mergem la un consult ORL:
- În cazul în care simţiţi orice disconfort sau senzaţii neobişnuite la ureche, gât sau nas de tipul: durere în sinusul maxilar, dinţii maxilarului superior, tâmple, în rădăcină şi partea din spate a nasului, tulburări ale mirosului, dureri în jurul ochilor şi frunţii, de multe ori se extinde la templele sau din spate a capului, umflarea frunţii şi pleoapei superioare, umflarea ţesuturilor moi a obrajilor, buzei superioare sau creşterea ganglionilor limfatici din apropierea urechii, nasului şi gîtului.
- Febra, durerile de cap sau o deteriorare puternică a stării generale necesită de multe ori o vizită la ORL în asociație cu alte ramuri ale medicine și ar fi bine să nu ignorați acest aspect. Medicul de familie va decide această examinare suplimentară.
- Tratamentul gripei nu presupune automat și o vizită la ORL-ist. De obicei, gripa, la fel ca multe alte boli sunt tratate de medicul de familie. Dacă însă boală are o formă mai severă, cu simptome precum: febră mare (până la 40-40,5 grade Celsius), erupţii sângeroase pe piele, mucoasa ochilor sau gurii, sângerare din nas, pierderea conștienței, halucinaţii, atunci trebuie să consultați medicul ORL.
- Motivul frecvent pentru vizita la ORL este inflamarea amigdalelor şi polipilor. Această patologie este foarte specifică copilărie şi necesită tratament obligatoriu, pentru că infecţia cronică, precum rinita sau otita pot deforma cartilajul şi osul nasului.
- Sforăitul în somn. Dacă sforăitul apare în majoritatea nopților din cursul unei luni atunci este necesar să i se acorde atenție și să se facă un consult de specialitate la medicul ORL-ist. Tratamentul pentru sforăit poate varia de la simple schimbări de obiceiuri, de la anumite medicamente, spray-uri, benzi, proteze până la intervenții chirurgicale. Nu uitați că există și situația unui sforăit nocturne ocazional, 50% dintre oameni experimentând un astfel de episode, din cauza unei poziții de somn atipice, a oboselii sau a stării temporare de blocare a căilor respiratorii.
- Apneea în somn necesită de asemenea consultul unui medic ORL-ist. Apneea este o afecțiune ce se întâlnește relativ frecvent și constă în oprirea respirației periodic în timpul somnului. Tratamentul pentru apnee în somn consta în medicamentație, intervenții chirurgicale sau folosirea unor aparate speciale în timpul somnului.
- Deviația septului nazal este o altă afecțiune a nasului care necesită vizitarea medicului ORL-ist. Ea reprezintă curbura sau devierea spre lateral a peretelui de pe mijlocul nasului care desparte nasul în cele două fose nazale din două motive: nepotrivirea dintre dimensiunea cartilajului și dimensiunea cadrului osos în care acesta stă sau traumatisme ale nasului. Simptomele deviației septale se pot trata medicamentos sau cel mai adesea prin operație de deviație de sept.
- Otita medie acută reprezintă infecția urechii medii. Otita este o afecțiune foarte frecventă la preșcolari, incidența ei fiind strâns legată de epidemiile de viroze respiratorii, dar se întâlnește și la adolescenți sau adulți mai ales în sezoanele de primăvară și toamnă. Netratată, otita medie poate duce la perforația timpanului: durerea și febra dispar, fiind înlocuite de otoree, ca simptom dominant, adică scurgerea unui lichid purulent din ureche. Hipoacuzia care înseamnă scăderea auzului se menține și în acest stadiu și poate dura câteva săptămâni.
Otitele medii apărute în cursul bolilor infecțioase din copilarie, precum rujeola, scarlatina, varicela sau oreionul au în general o evoluție lentă și sinuoasă, cu complicații mai frecvente, necesitând o atenție particulară din partea medicului pediatru și a medicului specialist ORL-ist.
În situațiile în care este vorba de o infecție bacteriană în sfera ORL se impune un consult de specialitate cu recoltare de exudat faringian, exudat nazal, secreție otică cu antibiogramă, pentru a identifica bacteria căuzatoare a infecției și sensibilitatea acesteia la antibiotice. Astfel antibioterapia țintită, în doze corespunzătoare, cu un anumit ritm de administrare, pe o anumită perioadă de timp va rezolva infecția bacteriană rapid și eficient. Alegerea antibioticului de către medic trebuie să țină cont de multe date conexe și de afecțiunile curente ale pacientului.
De aceea nu se recomandă autoadministrarea antibioticelor “după ureche” în cazul afecțiunilor gâtului, nasului și urechilor, existând riscul unor complicații ale bolilor ce la început păreau minore sau interferența acestora cu alte afecțiuni ale pacientului.
Dacă aceste informații v-au fost utile și considerați că aveți nevoie de un consult ORL, în cadrul Liberty Medical Center Dr Albeanu Liviu, Medic Primar ORL este pregătit să vă ajute.