Bolile neurologice sunt afecțiuni ale creierului, măduvei spinării și nervilor din tot corpul. Importanța lor este deosebită pentru organism deoarece acestea, împreună, controlează toate funcțiile corpului. Orice disfuncție a sistemului nervos poate duce la apariția unor probleme motrice, de vorbire, înghițire, respirație sau învățare. La acestea se pot adăuga probleme de memorie, senzoriale sau modificări rapide ale dispoziției.
Bolile neurologice pot afecta organismul prin apariția unor tumori sau procese inflamatorii, prin infecții cu diferiți microbi sau prin modificarea procesului de formare normală a mediatorilor chimici. Tratamentul bolilor neurologice nu este foarte bine pus la punct datorită faptului că motivul apariției lor nu este bine clarificat, acesta concentrându-se mai ales pe atenuarea simptomelor.
Cum puteți recunoaște simptome ale bolilor neurologice:
Manifestările neurologice sunt cauzate de sistemul nervos. Sistemul nervos este format din două parți:
- sistemul nervos central care include creierul și măduva spinării, ce acționează ca o unitate centrală de procesare
- sistemul nervos periferic cu rolul de a transmite informațiile senzoriale între mușchi, țesuturi și nervi în întregul organism către creier.
Atunci cand aceste conexiuni sunt perturbate apar ceea ce se numește simptome neurologice.
Simptomele neurologice sunt legate în principal de sistemul nervos periferic și anume senzația de arsură, amorțeală, înțepătura, slăbiciune musculară sau paralizie și sensibilitate. Aceste simptome pot fi cauzate de un traumatism local, în cazul în care durerea este localizată sau de o boală sistemică, care ar putea să afecteze întregul corp.
Durerea poate fi o expresie a unei condiții mult mai complexe: senzația de durere ar putea fi resimțită într-o parte a corpului care nu a fost traumatizată și acest tip de durere este cel mai dificil de diagnosticat și tratat. Simptomele neurologice pot fi declanșate de unul sau mai mulți nervi.
Simptomele neurologice pot fi caracteristice și bolilor autoimune (lupus, sindorm GullainBarre) sau a virusurilor (HIV, Epstein-Barr) sau virusul varicelo-zosterian.
Manifestările neurologice din cauza unor disfuncții ale sistemului nervos autonom (parte a sistemului nervos periferic) pot întrerupe acțiunile involuntare cum ar fi respirația, înghițirea, controlul vezicii urinare sau transpirația. Acestea pot fi însoțite de modificări ale tensiunii arteriale (amețeli, vârtej, pierdere a conștienței).
Dacă manifestați astfel de simptome, să vă prezentați de urgență la medic deoarece viața dumneavoastră s-ar putea afla în pericol!
În ce situații este indicat să consultați un neorolog:
- Dureri de cap, dacă sunt severe și cedează greu, cu o manifestare îndelungată în timp; Dacă acestea sunt însoțite de vărsături sau amețeli nu mai amânați prezentarea la medicul neurolog.
- Durerile cronice care durează timp de câteva luni sau chiar ani. Aceasta durere poate fi rezultatul unei boli sau al unui accident, dar atunci când aceasta durează mai poate fi un simptom al unei probleme diferite ce poate fi diagnosticat doar de un neurolog;
- Amețeala ca simptom de vertij sau dezechilibru. Vertijul vă face să vă simțiți ca si cum lucrurile din jurul dumneavoastră se rotesc și este un simptom specific unor boli neuronale;
- Amorțeala sau furnicăturile pot apărea din mai multe motive, precum o postură inadecvată care împiedică circulația sângelui. Cu toate acestea, în cazul în care amorțeala persistă, apare brusc sau se manifestă doar pe o parte a corpului este momentul să consultați un medic pentru că poate indica o boală neurologică.
- Stare de slăbiciune ce face ca orice efort să pară dificil, indică posibilitatea unui accident vascular cerebral și nu trebuie să neglijați acest lucru.
- Problemele de mișcare, cum ar fi dificultatea de mers, tremur sau altele pot fi simptome ale tulburării sistemului nervos și trebuie să investigate aceste afecțiuni.
- Convulsiile pot fi variate, de la forme aproape insesizabile sau foarte extreme cu pierderea conștiinței, convulsia mișcării brațelor și a picioarelor, probleme respiratorii sau confuzii.
- Problemele de vedere dacă apar brusc și afectează ambii ochi, trebuie neaparat să ajungeți la de un medic specialist pentru că acest lucrul reprezintă mai mult decât o problemă de îmbătrânire a ochilor sau de refracție ocular.
- Problemele de memorie sau momentele de confuzie, precum problemele de exprimare, problemele extreme de memorie, modificările de personalitate sau confuzia sunt toate simptome care ar putea fi cauzate de tulburări sau de probleme la nivelul creierului, coloanei vertebrale și ale nervilor.
- Problemele legate de somn, precum apneea în somn, anxietatea, coșmarurile, unele probleme de somn sunt tulburari neurologice. De exemplu narcolepsia este o boală cronică cu o cauză genetică, cunoscută prin faptul că afectează sistemul nervos central.
Deși unele probleme descrise mai sus se pot rezolva uneori doar cu consultul medicului de familie, în cazul în care tratamentele recomandate nu funcționează sau aveți alte simptome neobișnuite, ar putea fi necesară și evalurea medicală a unui neurolog, care este specializat în tulburări ale sistemului nervos.
Intervenția rapidă a acestuia și tratamentul adecvat și la timpul potrivit vă pot ajuta să vă îmbunătățiți calitatea vieții, în cazul unor tulburări minore sau vă pot salva chiar viața, în cazul unor boli neuronale grave.