Aritmiile cardiace reprezintă modificări ale ritmului normal de funcţionare al inimii, fie al frecvenţei cardiace, fie al regularităţii, ritmicităţii frecvenţei cardiace sau sub ambele aspect semnalate. Aritmiile cardiace în forma lor uşoară sunt adesea inofensive.
Cei mai mulţi oameni au ocazional bătăi neregulate ale inimii care se pot simţi ca fâlfâială sau trap şi trec de la sine prin repaosul organismului.
Tipuri de aritmii cardiace
Tahicardiile apar în cazul unui ritm cardiac accelerat, când inima bate mai repede decât normal, cu valori de peste 100 de bătăi/minut). Ele sunt însoţite de obicei şi de alte simptome, precum durerile în piept, palpitaţiile, durerile de cap sau ameţelile.
Brahicardiile apar când inima bate într-un ritm încetinit, cu valori mai mici de 60 de bătăi/minut. Ele sunt însoţite şi de alte simptome supărătoare precum scăderea tensiunii arteriale, oboseală, respiraţia dificilă, ameţelile sau chiar stările de leşin.
Aritmiile cardiace îmbracă diverse forme, în funcţie de fiecare individ şi pot să apară atât la persoanele afectate deja de alte boli cardiace, cât şi la persoane ce nu au avut niciodată aceste afecţiuni, uneori fiind complet asimptomatice, În unele situaţii este normal să apară variaţii ale frecvenţei cardiace.
De exemplu, în timpul unui efort fizic este obişnuit ca ritmul cardiac să crească pentru a face faţă necesarului crescut de oxigen al organismului.
De asemenea, la persoanele antrenate în mod constant care au activitate fizică susţinută, ritmul cardiac tinde să devină bradicardic atunci când stau în repaus.
Cum se produce aritmia cardiacă?
Inima se contractă sub acţiunea unui impuls electric, iar aritmia cardiacă apare atunci când excitaţia electrică se produce în alte locuri decât cele obişnuite sau atunci când unda electrică nu urmează calea normală de propagare.
Astfel se naşte o contracţie musculară care schimbă ritmul normal de funcţionare a inimii. O contracţie normală a inimii se numeşte sistolă, iar o bătaie suplimentară se numeşte extrasistolă, urmată de o pauză compensatorie ce modifică ritmul cardiac normal.
Simptomele aritmiilor cardiace sunt extreme de variate de la cele mai simple, precum fâlfâială în piept, bătăi rapide, bătăi lente, dureri în piept până la altele mai complicate, precum confuzia, ameţeala, senzaţie de leşin sau chiar pierderea conştiinţei.
Afecţiunile din sfera cardiacă trebuie diagnosticate doar de mediculul specialist cardiolog după un consult clinic propriu-zis, cu ajutorul stetoscopului şi alte investigaţii medicale complexe.
Medicul cardiolog va asculta bătăile inimii şi va măsura pulsul, după care se va efectua o electrocardiograma ce poate identifica eventualele modificari de ritm cardiac.
Dacă electrocardiograma arată modificări ale ritmului cardiac sau în cazul în care medicul vrea să elimine suspiciunea de aritmie cardiacă, el va monta un dispozitiv de monitorizare pentru o perioadă cuprinsă între 24-72 de ore.
Holter EKG este una dintre cele mai relevante investigaţii pentru depistarea aritmiilor cardiace care de multe ori nu se manifestă în timpul consultului medical. Ecografia inimii oferă de asemenea informaţii privind dimensiunea inimii, structura si functia acesteia si poate diagnostica un infarct miocardic suferit anterior sau malformaţiile congenitale cardiace.
Pentru a investiga sistemul electric al inimii, pacienţii pot solicita un studiu electrofiziologic ce se efectuează de către medicul cardiolog-electrofiziolog. Este o procedură minim invazivă, care înregistrează şi descoperă zonele responsabile de apariţia bătăilor aritmice. Această tehnica medicală denumita mapping cardiac se poate realiza doar în anumite centre specializate şi se poate face doar de către medici specialişti, necesitând obligatoriu internarea pacientului.
Tratamentul în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu aritmie cardiacă poate fi doar medicamentos, insa in anumite cazuri pot fi necesare metode invazive: cardioversie, ablatie, implantarea de pacemaker/defibrilator.
Recomandarea medicilor cardiologi este de a ajunge la medic dacă aveţi simptomele mai sus mentionate. În funcţie de caz si de rezultatele investigaţiilor, medicul specialist cardiolog vă poate oferi indicaţia corectă de tratament.
Ce este de menţionat este faptul că aritmia cardiaca trebuie să fie descoperită într-un timp relativ scurt de la apariţia ei pentru a nu produce complicaţii severe precum accidentul vascular cerebral sau chiar pierderea conştientei sau moartea subită cardiacă.
Nu ignoraţi simptomele aritmiei cardiace şi mergeti într-un centru medical pentru consult cardiologic si investigatii.
De dumneavoastră depinde să vă menţineţi o inimă sănătoasă pentru un timp de viaţă cât mai îndelungat şi o viaţă calitativ superioară.
Pentru consult si tratamente cardiologice, vă stăm la dispoziție în cadrul Liberty Medical Center. Puteți face o programare folosit formularul din pagina principală sau la numărul de telefon: 0742 201 552