Zaharul este considerat “drogul alb”, iar creierul femeilor secreta ½ serotonina fata de cel al barbatilor, de aceea pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor.
De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar.
Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat.
Conform Asociatie Americane a Inimii, doza maxima recomandata in fiecare zi este de:
- Barbati: 150 calorii pe zi (37.5 grame)
- Femei: 100 calorii pe zi (25 grame)
Insa de cele mai multe ori, din cauza faptului ca multe dintre alimentele si bauturile pe care le consumam contin zahar intr-o forma sau alta, acest consum ajunge de cele mai multe ori la aproximativ 76.7 grame pe zi, in medie.
Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce si pentru a va asigura ca reduceti consumul zilnic de zahar.
Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar
Fructele
Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata.
Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi.
Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in zaharuri, cum ar fi mango sau capsuni.
Fructe de padure
Fructele de padure sunt o alegere nutritiva excelenta pentru stoparea poftei de zahar.
Au gustul dulce, dar continutul ridicat de fibre inseamna ca sunt de fapt destul de scazute in cantitatea de zahar. In plus, fructele de padure sunt bogate in vitamine si au puternice proprietati antioxidante si antiinflamatoare.
Asta inseamna ca acestea pot contribui la reducerea factorilor de risc pentru bolile cronice cum ar fi bolile de inima si diabetul.
Ciocolata neagra
Ciocolata neagra este una dintre cele mai frecvent raportate alimente pe care oamenii le mananca atunci cand le e pofta de ceva dulce. Cu toate acestea, daca vi se face pofta de ciocolata, puteti face o alegere mai sanatoasa prin alegerea ciocolatei negre.
Ciocolata neagra este ciocolata care contine mai mult de 70% cacao. De asemenea, contine si polifenoli. Unele studii au aratat ca efectele antioxidante si antiinflamatorii ale acestor polifenoli pot contribui la imbunatatirea markerilor sanatatii inimii.
Batoane
Nu toate batoanele de gustare sunt sanatoase, iar unele sunt foarte bogate in grasimi si zahar. Cu toate acestea, daca doriti ceva de rontait, exista unele optiuni mai bune si mai sanatoase.
Incercati mai degraba sa cautati un baton de gustare facut din ovaz si indulcit cu fructe proaspete sau uscate, decat unul facut din zahar.
Cele mai bune batoane au fost facute cu alimente care sunt susceptibile de a fi mai bogate in fibre si contin mai multe substante nutritive benefice.
Seminte de chia
Semintele de Chia sunt o sursa de multe substante nutritive importante, printre care si acizii grasi omega-3, fibrele dietetice solubile si cativa compusi sanatosi din plante.
De fapt, fibrele solubile reprezinta aproximativ 40% din semintele de chia.
Acest tip de fibra absoarbe usor apa si se umfla pentru a forma o substanta asemanatoare cu un jeleu in intestin, ceea ce va poate ajuta sa va mentineti mai mult timp si sa impiedicati pofta de zahar.
Guma de mestecat fara zahar
Guma de mestecat poate fi o modalitate excelenta de a va controla pofta de zahar. Guma este facuta cu indulcitori artificiali, are un gust dulce, dar contine un numar minim de calorii si nu contine zahar.
Desi rezultatele sunt mixte, unele studii au constatat, de asemenea, ca guma de mestecat ar putea ajuta la controlul foamei, poftelor si a aportului de alimente bogate in carbohidrati.
Pe langa faptul ca va ajuta sa va luptati cu nevoia de zahar, mestecarea gumei dupa mese este buna pentru dinti.
Leguminoasele
Legumele precum mazarea si ciupercile sunt surse de fibre si de proteine. Ambii nutrienti sunt considerati a creste senzatia de „plin”.
Astfel, teoretic, inclusiv legumele din dieta dumneavoastra v-ar putea ajuta sa va simtiti mai plin si sa va reduca pofta de zahar indusa de foame.
Legumele au efecte benefice pe termen scurt asupra poftei de mancare.
Iaurtul
Iaurtul este o gustare sanatoasa, relativ bogata in proteine si bogata in calciu. In plus, unele studii au sugerat ca iaurtul ar putea fi o gustare buna pentru a va ajuta sa va reglati apetitul si sa va controlati poftele.
De fapt, un studiu a constatat ca femeile sanatoase care au ales sa manance un iaurt grecesc bogat in proteine si relative bogat in grasimi ca si gustare dupa-amiaza le-a fost mai putin foame si au mancat mai putin in cursul zilei, comparativ cu cei care au avut o gustare cu mai putine proteine sau fata de cei care nu au avut nici o gustare.
Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt hranitori, dulci si foarte satiosi. Acestia contin carbohidrati, dar si fibre si o serie de vitamine si minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C si potasiu.
Includerea unei surse de carbohidrati cum ar fi cartofii dulci in mesele dumneavoastra poate combate pofta de dulce prin adaugarea de calorii la mese si facandu-le mai echilibrate.
Profitati de aceste alimente pentru a va combate pofta de zahar si pentru a reusi sa consumati mai putin. Ele va vor ajuta sa va mentineti sanatosi si sa eliminati riscurilor diferite boli asociate cu consumul excesiv de zahar.